HIZIR LOKMASI ETKİNLİĞİMİZ

Binbir adı vardır.Bir adıda Hızır

Nereden çağırsan orada hazır(Pir Sultan Abdal)Kimin derdi varsa sen ona derman olursun Hızır,Temiz ak masum aydınlık iyilik saçan ve iyiliği temsil eden bir kişi olarak algılanır.Hızır Ab-u-ı Hayat suyu içmiş bu anlamda ölümsüz olduğuna inanılır.Bilge ve Hikmet sahibidir. her zaman her yerde bulunan bir mitoloji kimliktir.

Hızır bugün oldukça geniş bir Coğrafya’da anılır.Dara düşenlerin ezilenlerin karda tipiye tutulanların denizde boğulmak üzere olanların  işkence görenlerin hastaların,fakirlerin Yetiş Ya Hızır diyenlerin çağırdıkları ortak bir isimdir.

Hızır bazen bir Pir Derviş,Veli veya Deli .

Hızır bazen bir ak saçlı bilge ,

Hızır bir hastayı acılardan kurtaran Doktor,

Hızır bir öğrenciyi sınavda başarıya taşıyan öğretmen,

Hızır bir yaşlının elinden tutan ve onu evine götüren bir çocuk

Hızır zorda kalmışı kurtaran bir yardım severdir.

İlimizden Hızır ayı 13 Ocak ‘ta başlar 12-13-14 Şubat ‘ta sona erer.Bir ay Boyunca bölgede cemler tutulur 3 gün Oruçlar niyaz edilir.Kurbanlar kesilir Lokmalar dağıtılır.Hızır haftasında kavrulmuş Buğday el Değirmeninde öğütülür.un yapılır bir tepsiye konulur.Mutfağın bir köşesine konulur.Hızırın gelip el süreceği ve o eve bolluk,bereket,sağlık getirileceğine,inanılır.ve pişirilir.buna kavut denilir.Hızır Lokması olarak hazırlanır.ayrıca Tunceli Yöremizde şöyle bir inanç da hakimdi Hızır orucunun son günü genç kızlar ve genç delikanlılar su içmeyip susuz olarak uyurlar eğer rüyalarında su ikram  eden kişinin o kişi ile evleneceğine dair bir inanç hakimdi. Biz Tunceli Kültür ve Dayanışma Vakfı olarak Örf Adet ve Geleneklerimizi yaşatmak bunu gelecek neslillere taşımak Vakfımızın en önemli amaçları içinde yer almaktadır.Bu tür etkinlikler hemşerilerimizin bir araya gelmeleri  kendi inançlarını yaşamaları bizler için son derece önemlidir.Burada sözlerime son verirken vermiş olduğumuz Lokmalarımızın darda ve zorda olan insanlara vesile olması dileği ile hızır hepimizin yar ve yardımcısı olsun Bu duygu ve düşünceler ile hepinizi saygı ,ile selamlarım

Ali RIZA OLCAY

Tunceli Dayanışma ve Kültür