HIZIR GÜNÜ
Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı senedinde ve amaçlarında belirtildiği gibi; birlikte davranma, birlikte üretme, birlikte paylaşmayı yaşamının temel ilkesi haline getiren Tunceli halkı ve coğrafyasına bakıldığında; mevcut dağlarının, ırmaklarının, her bir taşının ve ağacının, her bir karış toprağının sayılamayacak kadar öyküsü vardır. Yani her Tunceli’linin bir Abdal Musa’sı, bir Hızır’ı, bir Kureş Babası, bir Düzgün Babası, bir Sarıko Şuan’ı, bir Memiko Govan’ı, bir Muhammed’i ve bir Sultan Hıdır’ı vardır. Ve yine her Tunceli’linin anılarını, geleneklerini, acılarını ve sevinçlerini paylaşmak için ziyaret ettiği; Ağuçan’ı, Sultan Hıdır’ı, Sarı Saltuk’u, Şıh Delili Berhecan’ı, Seyyid Mahmut Hayrani’si, Düzgün Baba’sı, Munzur Baba’sı, Gurgur Baba’sı vardır.
İnancımızda Hızır A.S., darda olanların, çaresizlerin can yoldaşı, yardımcısıdır. Zaman ve mekân kavramı olmayan; dilediği anda dilediği yerde olandır. Yöre halkınca “aksakallı, yaşlı ve atlı olarak tanımı yapılan HIZIR A.S., darda olan herkesin yardımına koşar”. Tunceli halkı yılın belli günlerinde “HIZIR” A.S.’ı anmak, ona bağlılığını ve şükranlarını sunmak için Hızır orucu tutar, “HIZIR NİYAZI (lokması)” hazırlar ve komşularına dağıtır.
Biz Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı Genel Merkezi olarak örf, adet ve geleneklerimiz ve Vakıf Senedinde yer alan amaçlar gereği “HIZIR NİYAZI” nı hazırlamak ve sizlerle paylaşmak için bugün içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında sizlerin sağlıklarını riske sokacağımızdan bizler için her hemşehrimizin sağlığının çok önemli olduğunun bilinci ve sorumluluğu ile bu etkinliğimizi düzenleyemedik. Darda ve sıkıntıda olan tüm hemşehrilerimizin Hızır A.S. yar ve yardımcısı olsun.
Saygılarımızla
ALİ RIZA OLCAY
YÖNETİM KURULU BAŞKANI
YÖNETİM KURULU ADINA